Droogspecialist in actie bij lekkage op superjacht
Dat wij op veel verschillende locaties komen is een dagelijkse gang van zaken. Toch maakte…
Meer informatie
Onze klant had gekozen voor een gietvloer omdat deze een strakke uitstraling heeft en praktisch is in onderhoud. Doordat de vloer onder water had gestaan, hadden zich echter blazen in de gietvloer ontwikkeld. Helaas is blaasvorming iets dat we veel vaker tegenkomen bij gietvloeren, met aanzienlijke schade aan de vloer tot gevolg. De gietvloer laat los en er verschijnen kleine blaasjes in de vloer, wat naast lelijk ook gevaarlijk kan zijn.
Droogspecialist helpt al jaren gebouweigenaren die te maken krijgen met blaasvorming. Ook dit keer konden we het probleem naar tevredenheid oplossen.
Een belangrijke oorzaak van blaasvorming in gietvloeren is een te hoog vochtpercentage in de ondervloer. Wanneer een gietvloer wordt aangebracht op een ondervloer die niet volledig droog is, zal het vocht na verloop van tijd omhoogtrekken. Mét bubbels of blaasjes tot gevolg. Vooral bij ondervloeren van anhydriet of zandcement kan dit probleem zich voordoen, maar ook bij beton. Daarom is het van groot belang dat bij een nieuw aangebrachte beton- of dekvloer eerst het vochtgehalte wordt vastgesteld.
Een andere oorzaak van blaasvorming in de gietvloer kan vocht zijn dat door een lekkage in de vloer terecht is gekomen.
Ook waterschade en optrekkend vocht vanuit de grond zijn oorzaken van bubbeltjes in de gietvloer. Als een gietvloer verouderd is, en zich kleine poriën in de vloer hebben ontwikkeld door slijtage of ouderdom, is de vloer waarschijnlijk niet meer waterdicht. Wanneer deze regelmatig wordt schoongemaakt kan het vocht door de open poriën in de vloer trekken wat tot blaasvorming kan leiden.
Naast te veel vocht kunnen ook een onjuiste voorbereiding van de ondergrond, slechte kwaliteit van het gietvloermateriaal of het niet juist aanbrengen van de gietvloer oorzaken zijn van blaasvorming.
Het verschijnen van blazen in de gietvloer wordt ook wel osmose genoemd, voluit osmotische blaasvorming. Dat is een proces waarbij watermoleculen door een halfdoorlatend membraam, in dit geval de gietvloer, gaan. Dit kan optreden wanneer er een groot verschil is tussen de ondergrond en de gietvloer. Het vocht dat zich onder de gietvloer ophoopt, kan niet verdampen. Dit creëert druk onder de vloer, wat leidt tot blaasvorming en uiteindelijk tot het loslaten van de vloer.
De aanwezigheid van vocht in de vloer is dus een bepalende factor. Een gietvloer is dampdicht, waardoor in de ondergrond aanwezig vocht niet kan ontsnappen. Om blaasvorming te kunnen voorkomen, is het daarom aan te bevelen om vóór het aanbrengen van een gietvloer eerst een goede vochtmeting te doen. De calciumcarbide meting (CM-meting) is een zeer nauwkeurige methode om de vochtigheid in de vloer te meten. Het gebruik van een digitale vochtmeter is een eenvoudigere en snellere methode, maar wel minder nauwkeurig.
Als de gietvloer in een vochtige ruimte ligt of als er al enige blazen in de gietvloer zijn gevormd, moet snel actie worden genomen. Ook in dit geval is het raadzaam om een vochtmeting te doen.
In beide situaties kan Droogspecialist het vochtpercentage meten en advies geven wat te doen om de schade op te lossen.
Met een digitale vochtmeter kan op een niet destructieve manier gemeten worden of er verschillen zijn in de gebieden waar blaasvorming zit en gebieden waar dat niet heeft plaatsgevonden. Op de plekken waar verhoogde vochtwaarden gemeten zijn en ook schade aan de gietvloer zichtbaar is, zal de gietvloer geheel of gedeeltelijk van de ondervloer afgefreest of geschuurd moeten worden.
Natuurlijk is het van groot belang dat er een oorzaak bekend is waardoor de blaasvorming in de gietvloer is ontstaan. Het is immers belangrijk dat na het aanbrengen van een nieuwe gietvloer zich niet opnieuw problemen voordoen, doordat de oorzaak niet verholpen is.
Als er een te hoge vochtigheid in de ondergrond is gemeten, kunnen droogmachines worden ingezet vóórdat de gietvloer wordt aangebracht. De droogmachines halen vocht uit de lucht en onttrekken vocht uit materialen. Deze luchtontvochtigers zorgen ervoor dat de ondergrond goed droog wordt.
Wij zorgen er graag voor dat blaasvorming in uw gietvloer tot het verleden behoort.