Grote waterschade hotel zorgt voor uitdaging
Bij de bouw van een groot hotel in Amsterdam, waar Droogspecialist in opdracht van partner…
Meer informatie
Op een maandagmiddag in juni kreeg Droogspecialist een dringend telefoontje met een bijzondere vraag. In een nieuw op te leveren industriepand in het zuiden van Duitsland – met een oppervlakte van 4.400m2 – druppelde op heel veel plekken het water uit het plafond. Het gebouw werd tijdens de wintermaanden voorzien van een dak. Grote technische installaties, met onder andere de koeling van het gebouw, werden boven op het pand geplaatst. Door regenval, sneeuw en lekkages zaten er grote hoeveelheden water in de isolatielaag van dit grote dak. Droogspecialist werd gevraagd de dakisolatie te drogen.
Dit druppelende water vormde een groot risico voor de technische installaties in het gebouw; er moest snel worden gehandeld. Droogspecialist zette alle zeilen bij om de benodigde apparatuur klaar te zetten voor transport naar Duitsland. In totaal werden vijf containers materieel geladen – met onder andere adsorptiedrogers – om naar Duitsland vervoerd te worden. Droogspecialist installeerde zelf ter plekke de installatie met haar kundige medewerkers.
Op diverse plekken op het dak testte Droogspecialist de vochtigheid. Wat bleek? 80% van de totale oppervlakte moest worden gedroogd. De technici van Droogspecialist waren meer dan twee weken bezig om de apparatuur te plaatsen. Vervolgens werden wekelijks ter plekke controles uitgevoerd. Zo kon nauwkeurig bepaald worden hoe de droging er voor stond. Gedurende de droging zijn letterlijk duizenden liters water onder de dakbedekking vandaan gehaald en is de isolatie gedroogd. Droogspecialist kijkt terug op een succesvol afgerond project. Meer weten over dakisolatie drogen?
Water dat via dakbedekking in de isolatie is gelopen, kan uit zichzelf moeilijk drogen. Het water zit namelijk tussen het dampscherm en de dakbedekking ingesloten. Hierdoor kan water aan de binnenzijde van een gebouw langdurig nadruppelen en waterschade veroorzaken. Wanneer dakisolatie verzadigd is met water, kan dit in de wintermaanden voor vorstschade zorgen. In de zomerperiode kan door opwarming van het dak het water in de dakconstructie verdampen maar niet ontsnappen. Hierdoor ontstaat een hoge dampdruk met als mogelijk gevolg: blaasvorming onder de dakbedekking, nieuwe lekkages, hogere verwarmingskosten en het gevaar op schimmelvorming.