9.0

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Luchtvochtigheid conditioneren kunst

24/7 bereikbaar

Binnen 24 uur geleverd

Advies & prijs op maat

U staat er misschien niet bij stil dat luchtvochtigheid schade kan veroorzaken. Een constante luchtvochtigheid is voor veel bedrijven dan ook van groot belang. Zo ook bij het Stedelijk Archief in Amsterdam. Onlangs is er in de tentoonstellingsruimte een presentatie geweest van kunst, waarbij de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog was. De klimaatbehandeling in het gebouw kon de hoge luchtvochtigheid niet voldoende laag krijgen. De oplossing werd geboden door inzet van droogapparatuur die Droogspecialist op locatie installeerde. Zo kon de ruimte de het gewenste luchtvochtigheid worden gebracht en liep de tentoonstelling geen schade op.

Luchtvochtigheid conditioneren kunst

De bewaaromstandigheden van schilderijen zijn tot op zekere hoogte redelijk te beheersen. Schilderijen houden qua temperatuur en luchtvochtigheid van een omgeving waar ook mensen zich prettig in voelen. Het beste is om extreem hoge of lage luchtvochtigheid en temperaturen te vermijden, om te voorkomen dat lijsten krom trekken, barsten of breken. Kleine fluctueringen zijn minder schadelijk dan grote schommelingen in de omgevingskenmerken.

Condens voorkomen

Probeer condensatie van vocht op kunstwerken te vermijden. Schilderijen die aan muren hangen die kouder zijn dan de temperatuur van de ruimte worden aangetast. Ernstige schade ontstaat wanneer het vriest en expositieruimte flink wordt verwarmd. In een ongeconditioneerde omgeving kan de relatieve luchtvochtigheid snel onder de 20% dalen.

Gevolgen van hoge/lage luchtvochtigheid:

• Bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid (hoger dan 65%) kunnen schimmels ontstaan
• Bij een te lage luchtvochtigheid kunne panelen en lijsten krom trekken. Schildersdoek (linnen en katoen) krimpt, waardoor een te grote spanning ontstaat
• Bij schommelingen van de luchtvochtigheid gaan schildersdoek van natuurlijke vezels en het hout van panelen krimpen en uitzetten, waardoor de verharde verflagen van oude schilderijen kunnen breken

Om de relatieve luchtvochtigheid (RH) te beheersen is specialistische apparatuur nodig, zoals ontvochtigers en bevochtigers. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort objecten, de plek waar deze zich bevinden (zolder, kelder enz.) en de kwaliteit en vermogen van de apparatuur. Droogspecialist heeft veel ervaring met het meten, adviseren en verbeteren van klimaatomstandigheden bij tentoonstellingen en musea.

Neem contact op