9.0

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Spruitjes onder juiste condities verpakt voor de supermarkt

24/7 bereikbaar

Binnen 24 uur geleverd

Advies & prijs op maat

Tijdelijk capaciteitsprobleem van groenteproducent opgelost

Spruitjes; op de juiste wijze bereid, verrassend lekker! Deze seizoensgroente wordt tijdens de vochtige herfstmaanden geoogst en is nu ruim voorradig in de supermarkten. Bij een verwerker van groentes in het zuidwesten van het land was er onvoldoende capaciteit om de vers geoogste spruitjes te verwerken. Koelcellen lagen vol. Daarom week hij uit naar buiten, waar hij open containers plaatste. Niet zonder risico. Want spruitjes die van het land komen zijn vochtig en moeten met de huidige buitentemperaturen van rond de 12 graden overdag, zo snel mogelijk gedroogd en gekoeld worden naar 3 graden Celsius. Na een telefoontje naar Droogspecialist kwamen wij in actie voor deze interessante klus, die ook een uitdaging bleek. Want in de buitenlucht de luchtvochtigheid en temperatuur constant houden is technisch een lastige klus.

Droog en koel verpakken

Bij deze producent worden de spruitjes in handzame plastic zakjes verpakt, om zo richting te supermarkt te worden vervoerd. Dan is het uiteraard van groot belang dat de spruitjes droog worden verpakt, om schimmel en bederven te voorkomen. Tegelijkertijd moeten ze ook gekoeld blijven. Alleen een droger neerzetten was hier niet de oplossing, daar komt meer bij kijken. Over de containers is een deksel geplaatst, om vocht van buiten zoveel mogelijk te weren en de koel ingeblazen lucht in de container te houden.

Luchtvochtigheid en temperatuur constant houden

Om de spruitjes optimaal te conditioneren koppelden we aan de deksels adsorptiedrogers, in combinatie met koelmachines. De adsorptiedrogers (MXT9000), met een capaciteit om 9000 m3 lucht per uur te drogen, halen het vocht bij het verwerkingsproces eruit. De koelmachines (zgn. chillers) zorgen ervoor dat er een constante temperatuur van 3 graden in de container wordt gewaarborgd, om versheid te kunnen garanderen. De bijbehorende luchtbehandelingskasten zorgen ervoor dat lucht koud naar binnen wordt geblazen.

Drogen en koelen: een uitdaging

Koelen en drogen bij lage en wisselende buitentemperaturen bleek een uitdaging. Teveel koelen geeft namelijk risico op bevriezen van de spruitjes terwijl te hoge luchtvochtigheid de spruitjes kan laten bederven. Na een aantal dagen experimenteren met koelen en drogen kwamen we op de juiste luchtvochtigheid en temperatuur uit. Met het plaatsen van een meetsysteem bij deze klant kan de actuele temperatuur en luchtvochtigheid gemonitord worden.

Contact?

Wilt u weten hoe wij de temperatuur en luchtvochtigheid in uw locatie tijdelijk kunnen conditioneren? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Neem contact op