9.3

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Dekvloer drogen

Dekvloer drogen

Bij nieuwbouwwoningen of het leggen van een nieuwe vloer in een bestaande woning is het belangrijk om te controleren of de dekvloer voldoende droog is. Een te vochtige dekvloer kan schade veroorzaken aan de afwerking die op de vloer wordt aangebracht, zoals kromtrekking van parket, blaasvorming in de gietvloer of vochtblazen in het vinyl.

Ook als de vloer er droog uit ziet of droog aanvoelt, kan deze toch niet droog genoeg zijn voor het aanbrengen van de afwerking. Meten van het vochtgehalte in de vloer is daarom zeer belangrijk.

Met inschakeling van Droogspecialist weet u snel hoe hoog het resterende vochtpercentage is. Ook kunnen wij indien nodig versneld de dekvloer drogen.

Neem contact op
Dekvloer anhydrietvloer schuren fitnessclub

Op natuurlijke wijze de dekvloer drogen

Een dekvloer drogen aan de lucht, zonder hulp van droogmachines is mogelijk, maar vergt tijd. De snelheid van droging op natuurlijke wijze is van veel factoren afhankelijk, waarbij het weer en de temperatuur belangrijke factoren zijn. Een te lage temperatuur, hoge luchtvochtigheid en het ontbreken van voldoende ventilatie kunnen er voor zorgen dat droging op natuurlijke wijze ernstige vertraging oploopt. De droogtijd van een zandcement dekvloer tot een aanvaardbaar vochtgehalte van 75 RV (relatieve vochtigheid) bedraagt bij een dikte tot 50 mm circa 1 dag per mm. Dat houdt in dat een dekvloer onder gunstige omstandigheden minimaal 50 dagen moet drogen. In Nederland ligt de gemiddelde luchtvochtiheid tussen de 80 en 85%. Dus de gestelde centimeter droogtijd wordt in heel veel gevallen niet behaald.

Neem contact op

Verschillende soorten dekvloeren

Ook is de droogtijd is (mede) afhankelijk van het soort vloer. De meest voorkomende materialen zijn:

  • Zandcement; een ondervloer van zandcement bestaat uit cement gemengd met zand, waardoor er een snelhardende pasta ontstaat. Zandcement is poreus en droogt vrij snel.
  • Anhydriet; lijkt op cement, maar is gipshoudend. Het is wittig en fijner van structuur dan cement. Het wordt snel hard, maar het duurt ongeveer tweemaal zo lang voordat anhydriet echt droog is. Bij een anhydriet vloer moet de bovenlaag eraf geschuurd worden, zodat de vloer makkelijker droogt.
  • Beton; is samengesteld uit cement en water plus toeslagmaterialen als grind, zand en/of steenslag. Deze vloer is meestal dichtgevlinderd en dampt daardoor minimaal uit. Volledige uitharding en droging kan wel 4 weken per centimeter dikte duren.

Toegepaste vezels in de vloer ter versterking en om scheuren tegen te gaan vertragen het droogproces. Chemische toevoegingen in de vloer, ook wel versnellers genoemd, zorgen ervoor dat het vocht vlotter verdampt en versnellen zo de droging.

Neem contact op
zwevende dekvloer drogen
calcium carbid droogspecialist

Calciumcarbid meting

Om nauwkeurig en snel de vochtigheid in uw dekvloer te meten, maakt Droogspecialist gebruik van een calciumcarbid meter. Via een indicatiemeter wordt de natste plek in de vloer gezocht waar vervolgens de eerste meting wordt verricht. Met hamer en beitel wordt een monster uit de vloer genomen, die tot stof wordt verpulverd en in een meetfles wordt gedaan. Door toevoeging van calciumcarbid en het schudden van de fles wordt een chemische reactie opgestart met het vocht van het monster. Gasvorming zorgt voor oplopende druk, die wordt gemeten door de manometer die op de fles zit. Deze meter geeft exact aan hoe hoog het vochtgehalte in het monster is.

Wilt u weten hoeveel restvocht er in uw vloer zit? Neem dan contact op met Droogspecialist.

Neem contact op

Versneld dekvloer drogen

Droogspecialist biedt diverse oplossingen voor het versneld drogen van dekvloeren. Op basis van de uitkomst van de calciumcarbid meting en de omstandigheden kiezen we voor het plaatsen van één of meerdere droogmachines en ventilatoren en passen we voor het plaatselijk drogen van vochtige plekken de luchtkussentechniek toe. Vaak kunnen we zelfs al binnen 24 uur de benodigde apparatuur plaatsen.

Met de inzet van een bouwdroger worden binnen zeer korte tijd vele honderden liters water uit de vloer onttrokken. Deze zogenoemde adsorptiedroger zorgt ook voor droge lucht. Krachtige ventilatoren creëren een goede luchtstroming direct over de vloer, zodat vocht makkelijk verdampt.
Voor het snel drogen van zandcement vloeren wordt bekeken of één bouwdroger voldoende is, of dat er meerdere drogers nodig zijn. Zo kan het vochtgehalte in de cementdekvloer in een korte tijd worden terug gebracht en kan de vloerenlegger zo snel mogelijk starten met het aanbrengen van de afwerkingsvloer. Bent u benieuwd naar de juiste aanpak voor het drogen van uw dekvloer? Neem dan direct contact met ons op!

Neem contact op
Bouwdroger DS65-P huren? Droogspecialist