9.3

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Egaline droogtijd

Egaline droogtijd

Voordat de afwerking, zoals pvc, een gietvloer, parket of marmoleum, op een vloer wordt aangebracht, is het verstandig om een vloer eerst te egaliseren. Het egaliseren van een vloer heft oneffenheden, beschadigingen en kleine hoogteverschillen op. Houd er voordat er geëgaliseerd wordt, wel rekening mee dat de dekvloer echt goed droog is maar houd u ook rekening mee met de egaline droogtijd.

Neem contact op
egaline droogtijd

Wat is egaline precies?

Egaline is een afwerkingslaag om een anhydriet of zandcementvloer mooi egaal en vlak te krijgen voor de verdere afwerking. Het bestaat uit cement en een kunsthars. Aan de egaline wordt water toegevoegd, zodat het over de ondervloer kan worden uitgevloeid. Met egaline wordt een gelijkmatige en sterke ondergrond gecreëerd, die barsten en scheuren in de dekvloer voorkomt. Voordat u aan de slag kunt met de afwerkvloer, moeten dus eerst zowel de ondervloer als de egaline drogen.

Voordat u gaat egaliseren met egaline moet de ondervloer voldoende droog zijn. Als de egaline wordt aangebracht terwijl de ondervloer nog vochtig is, dan zit het vocht als het ware opgesloten. Het vocht kan niet weg en dat heeft funeste gevolgen voor de afwerkvloer. Die vloer kan dan gaan scheuren, vervormen, verkleuren of loskomen. Het is dus zaak om eerst het vochtgehalte te meten.

Neem contact op

De ondervloer kan heel nauwkeurig gemeten worden met bijvoorbeeld een calciumcarbidmeter. Het vochtgehalte mag bij de anhydriet ondervloer tussen 0,3 en 0,5% zijn. Bij een zandcementvloer mag dit tussen 2 en 2,5% liggen.

Als het vochtgehalte te hoog is, kunt u de droogtijd van de ondervloer versnellen door het inzetten van droogapparatuur. Zo houdt u grip op de planning voor de verdere afwerking.

Droogspecialist heeft alles in huis voor het meten en drogen van (onder-) vloeren, zoals vochtmeetapparatuur, ventilatoren en adsorptiedrogers. Met het plaatsen van één of meerdere drogers worden in korte tijd honderden liters water uit de vloer onttrokken. Wij weten precies wat uw vloer nodig heeft!

Wilt u snel advies en aanvullende actie? Neem dan direct contact op, vaak kunnen we zelfs al binnen 24 uur de benodigde apparatuur plaatsen.

Neem contact op
Cementdekvloer drogen bouwdroger huren Droogspecialist
vloer drogen

Factoren egaline droogtijd

Als de ondergrond voldoende droog is, is het tijd voor de egaline laag. Afhankelijk van de ondergrond varieert de benodigde dikte van de egaline vloer van 2 tot 30 millimeter. Er is geen standaard egaline droogtijd, deze hangt af van de dikte van de egaline laag en andere factoren zoals de temperatuur.

Ook zijn er diverse soorten egaline met elk verschillende droogtijden en is er een sneldrogende kwaliteit verkrijgbaar. Al met al is de tijd die nodig is voor het egaline drogen dus per situatie verschillend.

Bij gunstige omstandigheden is de vloer na zo’n 4 uur beloopbaar. De vloer is dan echter niet door en door droog. Voor het egaline uitharden moet u rekening houden met 1 à 2 dagen. De egaline droogt niet zoals aangegeven? Neem dan voor advies contact op met onze professionals.

Neem contact op

Egaline droogtijd versnellen

Versneld egaline drogen raden wij af. Het drogingsproces moet gelijkmatig en rustig verlopen. Zorg wel altijd voor voldoende luchtcirculatie, die het overtollige vocht kan verdrijven. Daarvoor kan een ventilator worden ingezet, maar richt deze dan in de ruimte en niet direct op de egalisatielaag.

Wij adviseren u graag welke ventilator(s) u daarvoor het beste kunt huren.

Neem contact op
Ventileren - axiaal ventilator - Droogspecialist
Droogspecialist - onze service maakt het verschil

Ondervloer drogen en egaline drogen

Wilt u meer weten of advies welke apparatuur u nodig heeft om de ondervloer droogtijd en daarmee ook de egaline droogtijd te versnellen? Bel naar 0172 203 700, mail ons via info@droogspecialist.nl of vul het contactformulier in.

Neem contact op