9.0

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Luchtvochtigheid kantoor

Luchtvochtigheid kantoor

Een goede klimaatbeheersing is een belangrijk thema op kantoor en in andere werkomgevingen, zoals een werkplaats. Denk niet alleen aan koelen aan verwarmen, maar ook aan ventilatie. Maar hoe zorgt u nu voor een optimaal werkklimaat? We vertellen u alles over de mogelijkheden van tijdelijke luchtafzuiging, verwarming en airconditioning.

Neem contact op
Beheersing klimaat kantoor - Droogspecialist

Het belang van klimaatbeheersing

Het binnenklimaat van uw werkomgeving is van grote invloed op de gezondheid en productiviteit van medewerkers. Bij klimaatbeheersing kijken we naar 3 aspecten:

  • Temperatuur: de temperatuur is een aspect die we het makkelijkste kunnen beïnvloeden, door de juiste inzet van verwarming en airconditioning.
  • Luchtvochtigheid: met bevochtigers en ontvochtigers regelen we de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid niet goed geregeld is in een ruimte kunnen gezondheidsproblemen zoals droge ogen en hoofdpijn ontstaan.
Neem contact op

Gezonde luchtvochtigheid kantoor

Op kantoor wordt een groot deel van de dag doorgebracht, met vaak meerdere mensen in één ruimte. Een goede luchtvochtigheid zorgt voor een fijn binnenklimaat en kan tegelijkertijd de verspreiding van virussen tegengaan. In een optimale situatie is de luchtvochtigheid op kantoor rond de 50%, met een bandbreedte van 40% tot 60%.

Contact Droogspecialist

Lage luchtvochtigheid kantoor

Een te droge lucht is niet prettig om in te werken. De maatstaf is: als de kou buiten toeneemt, wordt de lucht binnen droger. Als de luchtvochtigheid laag is, kun je te maken krijgen met:

  • een droge huid, droge ogen, verstopte neus en gesprongen lippen
  • geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en vermoeidheid
  • minder snel dalende virusdeeltjes, die zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden
  • statische elektriciteit
  • scheuren of barsten in houten vloeren en meubels

Hoge luchtvochtigheid kantoor

Een vochtige lucht is net als een te droge veel minder prettig. Een te vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels en andere schadelijk micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Dit kan onder meer leiden tot:

  • allergieën, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid
  • huidirritaties, zoals eczeem
  • klachten aan hart- en bloedvaten (bij hoge luchtvochtigheid in combinatie met hitte)

De relatieve luchtvochtigheid kan betrouwbaar worden gemeten met een hygrometer.

Neem contact op
T210 huren luchtvochtigheid meten
luchtvochtigheid kantoor

Relatieve luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is geen vaststaand gegeven, want de hoeveelheid vocht in de lucht is altijd relatief. Het vocht staat in verhouding met een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Lucht die van nature warm is, kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Daarom is koude lucht die door de verwarming verwarmd wordt, vaak heel droog. Deze heeft een relatief vochtigheidspercentage dat beneden de 40% komt.

Ventilatie door luchtroosters of het openzetten van ramen en deuren zorgt voor aanvoer van verse lucht en dus een betere luchtkwaliteit. Omdat in de winter de buitenlucht droger is dan in andere seizoenen, gaat de luchtvochtigheid echter alleen omhoog op regenachtige dagen. Als natuurlijke ventilatie niet voldoende is, kan een mechanisch ventilatiesysteem nodig zijn.

Neem contact op

Tijdelijke beheersing luchtvochtigheid kantoor

Als uit de luchtvochtigheidsmeting blijkt dat de luchtvochtigheid niet binnen de gewenste waardes ligt, dan zijn er gelukkig snelle oplossingen mogelijk. Bij te droge lucht kunnen er luchtbevochtigers worden ingezet en bij te vochtige lucht luchtontvochtigers. Zo heeft u de luchtvochtigheid weer snel onder controle. Daarna kan bekeken worden of er extra, structurele oplossingen zijn, zoals bouwkundige aanpassingen.

Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid door waterdamp in de lucht te brengen. Een bevochtiger kan een bepaalde bevochtigingscapaciteit in m³ behalen en dient dus goed afgestemd te worden op de grootte van het kantoor. Ook zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers, met elk hun eigen plus- en minpunten. Zo zijn er stoombevochtigers, koudwaterbevochtigers en ultrasoon-bevochtigers. De meeste van onze  luchtbevochtigers beschikken over een ingebouwde hygrometer.

Is de luchtvochtigheid op uw kantoor te laag? Bekijk dan welke bevochtigers wij verhuren.
Liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op om te bespreken welke luchtbevochtiger het meest geschikt is.

Neem contact op
Verhuur koudwaterbevochtigers
luchtvochtiger - Droogspecialist

Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid door overtollige waterdamp uit de lucht te halen. Er zijn twee soorten ontvochtigers: een condensdroger of ook wel koeldroger genoemd en een adsorptiedroger. De condensdroger is geschikt voor verwarmde ruimten zoals kantoren. Adsorptiedrogers worden o.a. ingezet in de industrie en bouw en in koelere ruimtes.

Heeft u last van een te hoge luchtvochtigheid op kantoor? Wij adviseren u graag over de juiste apparatuur.

Neem contact op

Bepalen van de juiste apparatuur

Welke apparatuur het beste ingezet kan worden om de luchtvochtigheid in uw bedrijf te herstellen, hangt onder andere af van:

  • de werksituatie (kantoor of productiehal)
  • tolerantie van geluid of niet
  • de inhoud van de ruimte
  • gewenste luchtvochtigheid

Wilt u snel weten welke apparatuur u nodig heeft voor een optimale luchtvochtigheid op uw kantoor? Bel naar 0172 203 700, mail ons via info@droogspecialist.nl of vul het contactformulier in.

Neem contact op
Bevochtigers - Droogspecialist