9.3

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Luchtvochtigheid meten

Luchtvochtigheid meten

Op een goede manier de luchtvochtigheid meten en beheersen, daar komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Niet-professionele meetapparatuur is niet altijd betrouwbaar en dat kan desastreus uitpakken bij industriële processen. U kunt ons altijd inschakelen bij vochtproblemen, maar zijn u nog liever van dienst bij het voorkomen ervan.

Relatieve luchtvochtigheid meten

Als we spreken over luchtvochtigheid, bedoelen we de relatieve luchtvochtigheid (RV). Lucht kan een beperkte hoeveelheid vocht bevatten. Die hoeveelheid vocht hangt af van de temperatuur. Zo kan een hogere temperatuur meer vocht bevatten dan een lage temperatuur. De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er bij de heersende temperatuur in de lucht zit, dus hoe vochtig het is. Als de lucht verzadigd is met waterdamp bedraagt de RV 100%. Die temperatuur waarbij het waterdampgehalte maximaal is, heet het dauwpunt. Wilt u de luchtvochtigheid onder controle houden dan heeft Droogspecialist oplossingen. Met behulp van professionele drogers kunnen wij het vochtgehalte beheersen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld problemen als condensvorming of blijft uw project gewaarborgd en ontstaat er geen kwaliteitsverlies op uw project of product.

Neem contact op
luchtvochtigheid meten monitoren

Waarom luchtvochtigheid meten

Wanneer vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt zal de waterdamp in deze lucht condenseren. Deze vochtafzetting op materialen in een ruimte is erg ongewenst. Overal waar chemische, fysische of biologische processen door temperatuur en vocht negatief kunnen worden beïnvloed, is bewaking van de RV belangrijk. Daardoor kan onder andere worden voorkomen dat:

  • producten in kwaliteit achteruitgaan
  • grondstoffen aan elkaar gaan plakken
  • er schimmelvorming en/of houtrot optreedt
  • metalen gaan corroderen
  • er kortsluiting en zelfs brand ontstaat

 

Neem contact op

Toepassingen luchtvochtigheid meten

Droogspecialist wordt vaak ingeschakeld om de luchtvochtigheid te meten en aan te pakken bij bouwbedrijven, onderhouds- en schilderbedrijven, vloerenbedrijven, glastuinbouw, stoffeerders en verzekeraars. En natuurlijk bij de industrie, zoals een chocoladefabriek of windmolenpark. Goed om te weten: de droogkosten na waterschade worden vaak door uw verzekering vergoed.

Wilt u dat wij bij uw bedrijf de luchtvochtigheid meten en u nader adviseren?

Neem contact op
Munters MX 2700 voor juiste luchtvochtigheid in kas luchtvochtigheid meten
luchtvochtigheid meten

Meten is weten

Het meten van de relatieve vochtigheid is de eerste stap. Daarop volgt vaak een actie om de RV te brengen op het gewenste niveau. En dan is het zaak om die goede RV constant te houden. Welke apparatuur hebben wij daarvoor beschikbaar?

Bewakingssysteem temperatuur en RV
Wij bepalen samen met u de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid.
Wanneer er een afwijking optreedt wordt een sms-melding verstuurd: 24/7 bewaking.

Monitoringssyteem temperatuur en RV
Dit Wireless Remote System is nieuw! Wij stellen in overleg met u de grenswaarden in. U kunt vervolgens via uw smartphone of laptop/pc op afstand de temperatuur en luchtvochtigheid bewaken. Ook ontvangt u een melding bij overschrijdingen.

Ik wil graag meer weten!

Onze apparatuur - vervolg

Datalogger
Handzaam kastje dat de temperatuur en luchtvochtigheid registreert. Het display toont de actuele meetwaarden. Ideaal voor een continue controle van de omgevingsconditie. Mocht die niet goed zijn, dan kan de datalogger zo ingesteld worden dat er een melding naar bijvoorbeeld de projectleider uitgaat.

Thermohygrometer
De T210 thermohygrometer is een klein meetapparaat voor de klimaatcontrole in woon-, kantoor- en opslagruimten. Het meet de actuele lucht- en dauwpunttemperatuur, evenals de relatieve en absolute luchtvochtigheid.

Neem contact op
T210 huren luchtvochtigheid meten
Mobiele droger huren - Droogspecialist - adsorptiedroger huren

Gecombineerde aanpak

Als na meting blijkt dat de luchtvochtigheid van een ruimte te hoog of te laag is, dan moet er ontvochtigings- of juist bevochtigingsapparatuur ingezet worden. Droogspecialist heeft verschillende soorten adsorptiedrogers en bevochtigers en kan deze indien nodig al binnen 24 uur leveren. Wij zetten daarbij ook een analoge of digitale hygrostaatmeter in. Dit instrument meet continu de luchtvochtigheid en schakelt indien nodig een luchtontvochtiger of -bevochtiger in. Zo bent u voortaan verzekerd van een optimaal omgevingsklimaat.

Wilt u binnen uw bedrijf of project de luchtvochtigheid meten en monitoren? Neem dan telefonisch contact op met onze specialisten via (0)172 203 697 of mail ons via het contactformulier.

Neem contact op