9.0

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Dauwpunt berekenen

Dauwpunt berekenen

Als de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is, is het risico op condensvorming groot. De temperatuur waarbij de eerste condensatie optreedt, is het dauwpunt. Wanneer dit dauwpunt bereikt is, kunnen vochtproblemen ontstaan zoals schimmelvorming, verkleving van poederachtige producten en kwaliteitsverlies van uw product. De condensatie kan daarnaast leiden tot corrosie, houtrot en/of stank. Ook kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door gladde, vochtige vloeren. Om dit alles te voorkomen, is het dauwpunt berekenen van groot belang.

Relatieve vochtigheid en dauwpunt berekenen

De temperatuur en relatieve vochtigheid (R.V. of R.H.-relative humidity) van de omgevingslucht zijn de factoren om het dauwpunt te berekenen. Ook de oppervlaktetemperatuur van het product waarop problemen kunnen ontstaan, kan een rekenfactor zijn. De relatieve vochtigheid is de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp die de lucht op enig moment bevat en de maximale hoeveelheid die de lucht bij de heersende temperatuur kán bevatten. Die verhouding wordt uitgedrukt in een percentage. Bij lagere temperaturen kan de lucht minder waterdamp bevatten en bij hogere temperaturen meer.

Neem contact op
IX diagram dauwpunt berekenen

Hulpmiddel bij dauwpunt berekenen

Met de Td (temperatuur dauwpunt of in het Engels dew point) calculator kan het dauwpunt van de lucht worden berekend als de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid bekend zijn. Handig is om hiervoor de PsychroApp te installeren op uw mobiel. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is. Dit dauwpunt is de indicator voor condensatie en mogelijke schade bij uw productieproces, halffabricaat of grondstoffen. Wordt het dauwpunt overschreden, dan is actie vereist om de luchtvochtigheid snel te verlagen.

Installeer de Munters PsychroApp Psychrometric Calculations Tool op uw telefoon!

Neem contact op

Monitoren klimaat

In plaats van zelf de luchtvochtigheid en het klimaat in de gaten te houden, kunt u dit toevertrouwen aan speciale monitorsystemen. Hierbij kunt u 24/7 op uw mobiel of laptop de luchtvochtigheid en temperatuur bekijken. Zodra de gewenste ingestelde temperatuur en/of luchtvochtigheid wijzigen, gaat er direct een melding uit. Dat gebeurt eveneens als de stroom wordt onderbroken. Met zo’n systeem kunt u uw droog-, bevochtigings-, koelings- en verwarmingsprocessen dus continu bewaken.

Neem contact op
luchtvochtigheid meten monitoren
Adsorptiedroger MXT5000 huren - Droogspecialist

Dauwpunt verlagen

Uw bedrijfsvoering is gebaat bij een constante luchtvochtigheid. Te hoge luchtvochtigheid kan worden bestreden met specialistische droogapparatuur. Deze adsorptiedrogers zijn er in alle soorten en maten en blazen een zeer lage procesluchtvochtigheid uit. In warme zomermaanden kan daarnaast, om de lucht voor of na te koelen, een speciaal koelapparaat worden ingezet. Ook in grote ruimten wordt zo snel een laag dauwpunt behaald.

Wilt u meer informatie over dauwpunt berekenen of de mogelijkheden om vochtproblemen te voorkomen of op te lossen? Neem dan direct contact met ons op, of mail ons via het contactformulier of bel (0)172 203 697.

Neem contact op