9.0

Klantenvertellen

: 92 beoordelingen

Vochtproblemen oplossen

Vochtproblemen oplossen

In ons natte landje moeten we altijd beducht zijn op vochtproblemen. Storm die gepaard gaat met flinke hoosbuien kan een acute lekkage tot gevolg hebben, maar ook in de koude maanden is de kans op vochtproblemen groter. Welke soorten vochtproblemen zijn er, wat zijn de oorzaken en vooral ook, hoe kunt u vochtproblemen oplossen?

Op deze pagina willen we u nader informeren over de oorzaak van vochtproblemen en hoe u vochtproblemen adequaat kunt aanpakken, samen met Droogspecialist. Neem vandaag nog contact met ons op!

waterschade drogen kantoor

Waarom drogen?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om direct actie te ondernemen bij waterschade:

 • Doet u helemaal niets bij vocht of wateroverlast? Dan is de kans groot dat het snel erger gaat worden. Drogen beperkt de directe schade en de gevolgschade.
 • Drogen is vaak veel voordeliger. Hoge vervangingskosten worden hiermee vermeden.
 • Weinig of geen overlast van het droogproces, geen onderbrekingen van de bedrijfscontinuïteit.
 • Met drogen voorkomt u problemen zoals stank, schimmel, ongedierte en schade.
 • En last but not least, droogkosten die gemaakt moeten worden door waterschade worden in veel gevallen vergoed door uw verzekering.

Soorten vochtproblemen

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem bij bedrijven en woningen. Dit type vocht is meestal makkelijk te herkennen, omdat het vocht vanaf de grond of souterrain/kelder langzaam in de buiten- of binnenmuur omhoog trekt. Het begint dus altijd aan de onderkant van de muur en leidt tot donker gekleurde vochtplekken, schimmels, vochtig pleisterwerk of loslatend behang. Dit soort vochtproblemen zal eerst bouwkundig aangepakt moeten worden alvorens de muur blijvend gedroogd kan worden.

Doorslaand vocht is een ander soort vochtprobleem. De verschijnselen zijn hetzelfde, maar dit vocht zit hoger in de muur. Het vocht is ontstaan aan de buitenkant van een gemetselde en dus poreuze muur, wordt aangezogen en vervolgens opgenomen in de muur, waardoor ook vochtplekken aan de binnenkant kunnen ontstaan. Bij vochtplekken op de buitenmuur en op dezelfde plek aan de binnenkant van de muur, gaat het vrijwel zeker om doorslaand vocht. Ook dit soort vochtproblemen zal eerst bouwkundig aangepakt moeten worden voordat de vochtig geworden muur gedroogd kan worden.

Neem contact op
Plat dak lekkage drogen
calcium carbid meting

Wat kan Droogspecialist voor u betekenen?

Droogspecialist is een kundige partner voor droogoplossingen van het vochtprobleem. Wij helpen bedrijven – maar ook particulieren – die te maken hebben met vochtproblemen van tijdelijke aard. Denk hierbij aan waterschades, lekkage, bouwvocht of het voorkomen van vochtproblemen bij productieprocessen. Of het klimatiseren van ruimten en producten om kwaliteitsverlies voor te zijn. Eerst gaan we daarvoor in gesprek met u om het probleem in kaart te brengen. Elke situatie is immers uniek en vraagt om een specifieke aanpak. Samen met u krijgen wij inzichtelijk wat de passende oplossing voor uw vochtprobleem is.

Wij maken gebruik van professionele vochtmeters die zeer betrouwbaar zijn. Het vochtonderzoek vindt plaats op meerdere plekken. Indien gewenst voeren wij gedurende de droging tussentijdse metingen uit om het droogproces goed in beeld te krijgen. Als er bij u waterschade is ontstaan, kan door het inzetten van de juiste droogmachine de luchtvochtigheid snel omlaag worden gebracht. Wij zijn in staat vochtige muren lokaal versneld en energiezuinig te drogen. Als er nog bouwkundig herstel nodig is, kunt u vervolgens een schilder of aannemer inschakelen.

Neem contact op

Symptomen vochtproblemen

Samengevat kunt u de verschillende soorten vochtproblemen herkennen aan de volgende symptomen:

 • vocht- of lekkageplekken
 • optrekkend vocht in muren
 • schade aan afwerking vloer/muur
 • condensvorming
 • schimmelvorming
 • ongedierte zoals zilvervisjes, houtwormen en kakkerlakken
 • muffe geur

Neem contact op
Vloerisolatie drogen appartement
Apparatuur spouwmuur drogen gevelisolatie drogen

Vochtproblemen oplossen? Eerst de oorzaak achterhalen.

Om vochtproblemen te kunnen verhelpen, is het belangrijk om het soort vochtprobleem vast te stellen en de oorzaak te weten te komen. Optrekkend vocht komt vaak door grondwater onder het gebouw, maar ook een lekkage kan optrekkend vocht tot gevolg hebben.

Doorslaand vocht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door regenwater dat via de buitenmuur naar binnenkomt. Vaak gebeurt dit bij muren van een poreus gesteente of muren met een pleisterlaag. Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals een doorhangende dakgoot, ontbrekende loodslabben, ruimte tussen kozijn en gevel en vele andere bouwkundige onvolkomenheden.

Neem contact op

Andere oorzaken vochtproblemen

Condensatie ontstaat in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, wanneer de warme en vochtige lucht geen uitweg kan vinden. Is de ventilatie onvoldoende, dan ontstaat er door de vochtplekken een vochtprobleem. Ook op koudebruggen, dat zijn plekken op de muur die relatief koud zijn door bijvoorbeeld ontbrekende isolatie, is het risico op condensvorming hoog.

Waterlekkage of waterschade kan zich acuut voordoen door directe neerslag als regen, hagel en sneeuw en indirecte neerslag zoals overgelopen sloten of rioolwater dat omhoog komt. Ook zijn er de moeilijk te traceren lekkages die vaak pas in een laat stadium worden opgemerkt. Bij daken, sanitair, installaties, afvoeren, radiatoren, kelders en leidingen doen zich de meest lekkages voor. Nalatig onderhoud speelt hier vaak een rol.

Condensprobleem in parkeergarage oplossing
dakisolatie drogen plat dak lekkage

Problemen van buitenaf

Vochtproblemen ontstaan ook door condensatievocht. Bij een hoge luchtvochtigheid treedt condensatie op: het vocht in de lucht slaat neer op plaatsen in het gebouw die koud zijn, zoals koude muren en ramen. Ook openbaart dit type vochtprobleem zich vaak achter kasten die tegen een buitenmuur staan, achter gordijnen, of in hoeken van woningen of gebouwen waar de lucht vaak stil staat. Dit vochtprobleem is te herkennen aan een muffe geur en op den duur ontstaan schimmels en worden behang en schilderwerk aangetast. Ook in nieuwbouwwoningen komen vochtproblemen voor door resterend bouwvocht en een daardoor hoge luchtvochtigheid.

Tot slot kunnen lekkages voor flinke vochtproblemen zorgen. Daklekkages door storm en regen komen het meeste voor. Daarnaast ontstaan er lekkages door problemen met waterleidingen, afvoerbuizen, slecht kit- en voegwerk bij de badkamer of (vloer)verwarming die is lek geraakt. Een lekkage is meestal klein, maar de schade kan enorm zijn. Vooral als zo’n lek niet direct wordt opgemerkt en al langere tijd voortduurt.

 

Vochtproblemen in huis en binnen bedrijven oplossen door snelle actie

Heeft u een nieuw bedrijfspand en ontstaan er door condens gladde vloeren of wilt u kwaliteitsverlies van uw producten door hoge luchtvochtigheid voorkomen? Heeft u een nieuwbouwwoning, maar is de ondervloer nog vochtig? Of is er recent waterschade ontstaan door heftige regenval? In alle gevallen is snelle actie gewenst! U kunt dan gevolgschade vóór zijn en  daarmee ook een grote kostenpost.

Leg uw vochtprobleem aan ons voor en ontdek welke oplossing in uw situatie de beste is. Bel naar 0172 203 700 of mail ons via info@droogspecialist.nl.

Neem contact op
Contact met Droogspecialist