10.0

Klantenvertellen

: 90 beoordelingen

Radiaal ventilator

Radiaal ventilator

Een radiaal ventilator wordt toegepast op plaatsen waar het aankomt op een hoge druk en het verplaatsen van kleinere tot gemiddelde luchthoeveelheden. Kenmerkend voor de meeste radiaal ventilatoren is de slakkenhuisvorm. De ventilatoren zijn verrassend veelzijdig en kunnen onder andere worden ingezet bij het versnellen van droogprocessen bij bouwprojecten, in bedrijfsgebouwen en industriële omgevingen.

Neem contact op
Radiaal ventilator voor droogproces huren - Droogspecialist

Industriële ventilator

Een radiaal ventilator zuigt de lucht parallel op de as aan, drukt deze door roterende schoepen en slingert de lucht haaks op de as (radiaal) naar buiten. Andere namen voor radiale ventilatoren zijn industriële ventilator, bouwventilator of centrifugale radiator.

Radiaal ventilatoren zijn heel geschikt om lucht te verplaatsen in onderdruk- of overdruksystemen en bewerkstelligen een stabiele luchtverplaatsing in een kanaal. Ze zijn energiezuinig en goed regelbaar. Het zijn over het algemeen wel flinke apparaten.

Neem contact op

Toepassingen radiaal ventilator

Radiaal ventilatoren worden veel toegepast in de (utiliteits)bouwsector en industriële omgevingen. Daarnaast kunnen ze in allerlei andere sectoren worden gebruikt. Denk daarbij aan landbouwbedrijven, de transportsector, detailhandel, horeca, sport en recreatie. Ook voor garages, serres en woningen kan een radiaal ventilator de beste keuze zijn.

Afhankelijk van grootte en vermogen zijn de ventilatoren toepasbaar voor:

  • koelen van ruimtes, machines en materialen
  • verwarmen/drogen van wanden, plafonds, vloeren en tapijt
  • afzuigen van verontreinigde lucht
  • blazen van schone lucht

cement- of anhydrietvloer drogen - Droogspecialist
radiaal ventilator industrie luchttransportslang

Radiaal ventilator voor koelen

In de industrie worden radiale ventilatoren vaak ingezet om lucht te verplaatsen tijdens productieprocessen. Bijvoorbeeld bij het koelen van machines of het drogen van producten.

Omdat een radiaal ventilator een hoge luchtdruk kan produceren, is deze bij uitstek geschikt voor toepassingen waarbij de lucht over een grotere afstand verplaatst moet worden. Bijvoorbeeld als de ventilator de lucht moet uitblazen in een verderop gelegen ruimte. Er kunnen ook flexibele luchttransportslangen in verschillende diameters worden gekoppeld om de lucht over de grote afstand te verplaatsen.

Neem contact op

Radiaal ventilator voor drogen

Een radiaal ventilator is heel efficiënt in het verplaatsen van lucht en kan een hoge druk opbouwen. Dit maakt deze ventilator bijzonder geschikt voor ondersteuning bij het drogen van een ruimte na waterschade of voor het drogen van producten.

Luchtbeweging zorgt bij droging voor een betere verdamping. In combinatie met een bouwdroger of ontvochtiger wordt het uitdampen van het materiaal verder versterkt.

Bij het drogen van landbouwproducten, zoals bloembollen of aardappelen, moet veel weerstand worden overwonnen en dat kan een radiaal ventilator als de beste. Op deze manier drogen is beter voor de materiaalkwaliteit dan door verwarming.

Radiaal ventilator bij drogen - Droogspecialist
droogspecialist

Bij het verwarmen tijdens bijvoorbeeld een bouwproject kunnen de ventilatoren op verschillende manieren worden ingezet. Ze kunnen worden geplaatst in aanvulling op bouwdrogers en bij hoge ruimtes drukken ze de warme, opstijgende lucht naar beneden waardoor bespaard wordt op verwarmingskosten.

Bij een centrale verwarmingsbron verdelen radiaal ventilatoren de warmte over meerdere ruimtes. Door de hoge druk die de ventilatoren realiseren, kan deze lucht ook op bijvoorbeeld de luchtkanalen worden aangesloten.

Neem contact op

Radiaal ventilator voor betere luchtkwaliteit

Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor een aangenaam werkklimaat, maar is in vele sectoren op basis van Arbo-eisen en ambtelijke voorschriften verplicht. Een radiaal ventilator draagt bij aan een betere luchtkwaliteit.

De ventilator zuigt lucht aan en blaast deze vervolgens in een radiale richting – loodrecht op de aandrijfas – uit. Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig verspreid.

Neem contact op
Bouwdroger ontvochtiger huren
Axiaal ventilator DAV6600 huren

Radiale ventilator versus axiale ventilator

Inmiddels weet u meer over radiale ventilatoren. Maar wat is een axiaal ventilator en wat zijn de grootste verschillen tussen beide types?

Axiaal ventilatoren zijn in staat om grotere hoeveelheden lucht te verplaatsen dan een radiaal ventilator. Ze kunnen echter geen hogedruk realiseren en functioneren alleen goed bij een lagedruksysteem. De radiaal ventilator daarentegen is geschikt om een gemiddelde hoeveelheid lucht te verplaatsen en rendeert goed met een hogedruksysteem. Voor complexe industriële installaties voldoet een radiaal ventilator het beste.

Het verschil in techniek tussen de ventilatoren hangt samen met de richting van de luchtstroom. Bij een axiale ventilator stroomt de lucht evenwijdig aan de aandrijfas door de waaier. Bij de radiale ventilator wordt de luchtstroming in de waaier haaks omgebogen. Axiale ventilatoren zijn meestal kleiner en lichter dan radiaal ventilatoren, maar produceren meer geluid.

Neem contact op

Voordelen van een radiaal ventilator huren bij Droogspecialist

  • Altijd 24/7 bereikbaar
  • Binnen 24 uur geleverd
  • Advies & prijs op maat

Contact
Contact
Verhuur ventilator DRV580

Radiaal ventilator huren

Wilt u een radiaal ventilator huren en weten welk type het beste bij uw behoefte past?

Bel dan 0172 203 026 of vul het contactformulier in. Wij nemen uitgebreid de tijd om de opties met u te bespreken.

Ik wil een radiaal ventilator huren >